2010-03-17

Dahl

Šiandien per vieną radijo stotį buvo viktorina, kurios klausimas buvo, koks yra populiariausias indiškas patiekalas. Atsakymas - dahl arba dar kitaip vadinamas dhal, daal ar dal. Šis patiekalas mane sudomino, todėl pasinaršius internete radau daug receptų. Šį receptą išbandysiu greitu laiku pati.
Dahl yra tiršta lęšių sriuba, kuri dažnai ruošiama su ghee, bet šiame recepte vietoj ghee naudojama truputį sezamo aliejaus. Šis paprastas dahl valgomas su plona duona ir trupučiu sojos jogurto.




Foto šaltinis - http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3794/images/3794_MEDIUM.jpg
Paruošimo laikas: 10 min.
Gaminimo laikas: 35 min.
4 porcijoms reikės:

1 v.š. sezamų (alyvuogių) aliejaus;
1 stikl. smulkiai pjaustyto baltojo svogūno;
2 skiltelės smulkiai supjaustyto česnako
1 v.š. susmulkinto šviežio imbiero;
4 stikl. vandens ar daržovių sultinio;
1 stikl. džiovintų raudonųjų lęšių
1 a.š. kmynų;
1 a.š. kalendros;
1 a.š. ciberžolės (curcuma);
¼ a.š. kardamono;
¼ a.š. cinamono;
¼ a.š. juodųjų pipirų;
1 a.š. druskos;
2 v.š. pomidorų padažo.

Vidutinio dydžio puode ant vidutinio karštumo ugnies kaitinam sezamų aliejų. Kai aliejus įkaitęs, suberiame svogūną, česnaką ir imbierą. Kepinam, pamaišome, kol svogūnas tampa permatomas (apie 6 min.).
Nuolat maišant įpilame vandenį ar sultinį, sudedame lęšius, prieskonius ir druską. Mišinį perpilam į žemą indą, sumažinam ugnį, uždengiame ir verdame apie 20 min. arba kol lęšiai tampa lipnūs.
Supilame pomidorų padažą ir gerai išmaišome. Paverdame dar kelias min. Jei reikia, įpilame dar šiek tiek vandens.
Pateikiame su plona duona ir sojos jogurtu.




P.S. ghee paruošimas
Reikia: natūralaus sviesto
Sviestas kaitinamas kaistuve (puode) ant karštos-vidutinės ugnies iki kol užverda. Tada ugnis sumažinama iki vidutinės-žemos ir verdamas atidentgus iki sviestas tampa švarios aukso spalvos (sviestas dažniausiai užverda burbuliuodamas). Į gaminimo pabaigą paviršių padengia putos, kurios parodo, kad ghee jau beveik paruoštas. Skystį atvėsiname ir laikome sausoje talpoje.
Ghee visiškai paruoštas, kai vanduo visiškai išgaruoja. Kad įsitikintume, ar vanduo visiškai išgaravęs, kaitinamo sviesto lašelį reikia užlašinti ant popieriaus lapo ir tą vietą padegti. Jei girdimas pleškesys, tai vanduo dar ne visiškai išgaravęs ir sviestą dar reikia kaitinti.
Ghee naudojamas kasdieniniuose kepiniuose. Ghee nebūtinai laikomas šaldytuve, bet svarbu, kad į jį nepatektų drėgmės, t.y. neimkite ghee su drėgnu ar šlapiu šaukštu.

2 komentarai:

Egle rašė...

Vargšas tas vedėjas :) Vistiek galų gale ne taip ištarė pavadinimą ;) Man deja, niekaip nepavyko prisiskambinti... :/

Rūta rašė...

:D Aš tai nebandžiau skambinti, bet sekės tam vedėjui tikrai sunkiai :D

 
Related Posts with Thumbnails