2010-03-12

Vieversio bandelės

Anot etnologų, mūsų senolės Vieversio dieną (vasario 24-ąją) kepdavo vaikams iš rupiai girnomis sumaltų įvairių rūšių grūdų vaidnamųjų Vieversio bandelių.Dabartinis tokių miltų atitikmuo - trijų ar penkių grūdų rupiai malti miltai. "Kad tas lengvas ir vitaminingas maistas su didesniu apetitu būtų sukertamas, vaikus suaugusieji paragindavo apibėgti trobą, sodybą, ir gerai pabėgiojus, pavasarėjančių oru pakvėpuoti, - primena G.Kadžytė. - Tada, žadėdavo vaikams suaugusieji, visus metus būsite greiti, žvalūs, balsingi kaip vyturiai. Kuris vaikas taip nenorėtų? Tai gal ir mums praverstų senolių patarimai?"
Kol vaikais bėgios lauke ir plaučius vėdins, iškepkime jiems Vieversio bandelių, kurių receptą sukūrė Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė.

* 1 stiklinė rupaus malimo ruginių miltų;
* 1 stiklinė kvietinių miltų;
* 3 šaukštai aguonų;
* druskos;
* mineralinio vandens.


Užminkyti vidutinio kietumo tešlą su aguonomis ir palikti kelioms valandoms, šiltai užklojus. Po to iškočioti 1,5-2 cm storio lakštą, kurį reikėtų supjaustyti įvairių formų gabalais. Itin tiktų paukščio formos gabaliukai. Virti pasūdytame vandenyje tol, kol Vieversio bandelės iškils į paviršių.Išgriebtas valgyti su mėgstama uogiene, obuolių koše.
Straipsnis iš
Kauno diena.

Dar labai patiko straipsnis apie tradicijas.




Komentarų nėra:

 
Related Posts with Thumbnails